fredag 15 oktober 2010

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick

En av mina absoluta favoritböcker! Du som ännu inte har läst den har mycket läsnöje framför dig!

Det är en imponerande tjock bok som kanske kan avskräcka. Men bara man öppnar den så är man fast. I alla fall var jag det. Helt otroliga blyertsteckningar möter mig, från mer på avstånd, till riktiga närbilder. Och när man börjar läsa inser man att teckningarna inte "enbart" är illustrationer, utan de driver verkligen berättelsen vidare. Bilderna är en del i berättelsen. I slutet av boken får man sig också en dusch av fransk filmhistoria, som boken har kretsat kring. Hur bra och vacker som helst.

Läs den - om inte annat för att imponera på dig själv att du har läst en 600 sidor lång bok och njutit hela tiden!

torsdag 14 oktober 2010

Tusen gånger starkare av Christina Herrström


Måste bara skriva om denna bok! Så himla bra! Och jag är så glad att den blivit film! Det ska bli hur bra och spännande som helst att se om filmen uppfyller mina förväntningar!


För boken är fantastiskt bra. När jag läste kände jag bara att varför har jag inte läst denna tidigare? Och den måste alla, precis alla läsa. Jag tror jag lyckats rätt bra i min mission, för det är många som lånar den här i Skinnskatteberg. Om den kommer på DVD måste bibblan köpa in den. Tycker jag.


Den visar så tydligt hur förbannat orättvist det är i skolan. Och hur olika de flesta ser på tjejer och killar. Pojkar, killar, män glider genom livet på en räkmacka och tar hur mycket plats som helst. Och gör en tjej samma sak, jamen då blir det ett jävla liv. Allt det och lite till blir så tydligt i denna bok och Christina lyckas verkligen ge berättelsen en rättvis form.


Jag önskar sååååå mycket att fler tjejer tar fram Saga i sig och att de kommer till insikt så som Signe gör.

Och killar, lärare, föräldrar önskar jag gav mer plats till Sagor och Signor.

Sång till en fjäril av Maria Küchen


I en alldeles vanlig småstad, som många helst drömmer om att lämna, händer det ofattbara, förskräckliga. Utåt sett kan tyckas att denna 9:a är för bra för att vara sann. Men då kanske man inte ser allt det som i vardagen smyger sig på. För hur är det att känna sig osynlig, så osynlig så att man knappt finns som Madeleine. För hon gör ju aldrig något väsen av sig, så då kanske hon inte riktigt finns heller.
Boken får godkänt av mig, riktigt spännande på sina ställen.
Jag brukar tycka om Marias sätt att skriva, men här tycker jag att hon snubblar på målsnöret och tar i så berättelsen spricker sönder. Inte så det blir riktigt dåligt, men jag tycker att det sköra i berättelsen förstörs helt enkelt.
Tycker man om denna bok kan man även läsa "Jag ser mig själv i en stulen spegel". Den kan man såklart läsa även om man inte tyckte jätte mycket om denna.

Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl


Berättelsen luktar av ömsom frisk luft, skogar, fält, vilja och ömsom hat, svett, skit och blod.

Dina har speciella ögon; hon kan se in i en människa och se alla dess handlingar; onda och goda. Nu förs hon till Dunarks borg för att läsa i ögonen hos en pojke om han har gjort det hemskaste brott.

Längs vägen lär hon att det inte alltid är så lätt att läsa människor. Inte ens om man har en alldeles speciell gåva till hjälp. Man måste verkligen lära sig att behärska och använda den. Hon tvingas slåss, inte enbart mot onda män, men även drakar.

Blir man fascinerad, som jag, av denna berättelse kan man glädja sig åt att det finns möjlighet att följa Dina även i tre berättelser till; Skämmartecknet, Ormens gåva och Skämmarkriget.

Hitta Felix av Kristina Sjögren


Flipps storebror Felix försvinner. Samma dag som han fyller 18. Flipp tar det rätt hårt och börjar från att ha varit en skötsam tjej att skolka. Allt för att söka reda på sin storebror. Hon sitter på café och driver omkring.


Då brodern är försvunnen börjar hon tvivla på om hon verkligen har ställt upp på sin bror och alltid funnits där för honom. Det är som om syskonkärleken blir starkare när brodern är fösvunnen.


Början av boken känns mer spännande tycker jag. Slutet är rätt ovänta, men det blir inte så bra i alla fall. Det känns lite krystat.

Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson


I korta fjäderlätta kapitel får vi möta Calle. Och världen genom Calles ögon just nu, när hans farmor ligger på sjukhus och när en tjej i röd halsduk dyker upp i trapphuset.
Jag tycker så mycket om den här boken, just på grund av hur den är skriven. Lätt, luftig och poetisk.

The return of hjärtans fröjd av Per Nilsson


Ännu mer Hjärtans fröjd och på sätt och vis ännu hemskare. Sveket är liksom totalt. Kanske förståeligt dock.
Återigen möts de på bussen, Johan och Anna-Karin, kanske är det oundvikligt. De hör ihop, även om det är långt till lyckan. För nu är det no return som gäller.

Hjärtans fröjd av Per Nilsson


Har ni inte läst Per Nilsson är det absolut dags!
Härligt skrivna kapitel om en kille som genom olika saker bussbiljetter, citronmeliss genomlider minnen. Man är så nära, så otroligt nära. Eller vad sägs om de smått geniala textraderna;
Jag har varit i dej
två gånger
Nu är du i mej
alltid

Hemligt ansikte av Inger Edelfeldt


Blandning mellan saga och verklighet. Astrid blir förpassad hem till sin moster under en sjukdomsperiod. Där börjar mostern berätta en saga om en prinsessa som är tvungen att gömma undan sitt ansikte. Detta på grund av en märklig hemlighet...
Mycket intressant grepp med boken, som gör det så spännande att läsa vidare är att det som händer i Astrid och mosterns liv, också vävs in i och påverkar berättelsen. Nåt slags boken i boken, som blir rätt fräckt att läsa.

Boken är illustrerad av Inger själv. Och som vanligt berörs jag extra mycket av böcker när ord och bild gifter sig på ett så underbart sätt. <3

Aldrig som de andra av Peter Arrhenius


Spännande är bara förnamnet!
William börjar plötsligt att se döda. Eller Stina, en tant som är död. William har inte sett någon död tidigare men kan nu alltså se Stina, men han fattar att det är något som inte stämmer...

Ju längre man kommer i boken, desto mer förstår William om sig själv, varför han inte är som "alla andra", om sin omgivning men också om sin "gåva" eller vad man ska kalla det. Med denna unika övernaturliga förmåga lyckas han hjälpa Stina tillrätta i döden, men också levande människor till försoning. Men han använder även förmågan i egna syften. Och visst skulle det vara skönt ibland att kunna gå in var man vill utan att bli sedd?

Böcker i Skinnskatteberg



Nu finns det en massa böcker runt om i Skinnskatteberg; Albinssons café, galleri Astley, biblioteket, idrottshallen, allaktivitetshuset i Riddarhyttan, fritidsgården Sture, St Davidsgården, Systemairhallen och Bosses grill!

Pojken i randig pyjamas av John Boyne


I bokcirkeln vi har på biblioteket läste vi Bittarfittan senast och så bestämde vi oss för att läsa "Pojken i randig pyjamas" som nästa bok. Vi hade ett exemplar på biblioteket som en tjej kunde låna, men vi andra fick vänta på att boken ska fjärrlånas från andra bibliotek. (Superbra att vi kan låna från andra bibliotek).

Men det jag vill komma till är att på bussen hem, ser jag en korg med Läs, lämna vidare och gissa vad som ligger i den? Jo just det, en bok! Och det är "Pojken i randig pyjamas". Fatta hur glad jag blev och det kändes som om det var menat att den var ämnad just för mig.

Jag har inte hunnit jätte långt, men den verkar hur spännande som helst och jag kom in i den snabbt. Bruno är tvungen att lämna Berlin tillsammans med sin familj eftersom hans pappa har ett viktigt jobb och Furien har stora planer för honom. Bruno kommer så småningom att möta Shmuel, pojken i randig pyjamas och efter hand förstå att han ofrivilligt är med i något hemskare och grymmare än vad någon kunnat föreställa sig. Där hans och Shmuels verklighet är åtskilda av ett stängsel.

Bitterfittan av Maria Sveland


Jag är med i en bokcirkel på biblioteket. (Sist vi sågs diskuterade vi Bitterfittan - Maria Sveland; någon gillade den inte för hon kände inte igen sig och någon annan gillade den inte för hon kände igen sig. Kanske är det så att det är en bok som är svår att gilla. Har man inte gjort en feministisk analys innan är den svår att gilla, för antingen ser man inte och vägrar hålla med om den patriarkala strukturen=dålig bok. Eller så har man inte sett det förr och blir nu medveten, vilket är omskakande och man blir ledsen, förbannad, rentav bitter=dålig bok. Eller så har man en feministisk analys, och blir besviken över att hon anpassar sig en manlig norm, för varför ska hon jobba, sköta hem och ta hand om barn?, varför är det hennes längtan?, den västerländska kvinnan är såå lurad, som tror att feminism och kvinnlighet är att vara kvinna och man, istället för att bejaka sig själv. Jag blev besviken över att hon lät sig vara så utelämnad och förbannat ensam i sin mammaroll, varför inte berätta på BVC hur det känns, varför inte tillåta sig känna och vara i lugn och ro med sitt barn, och var var alla kompisar? Familj? Att stänga in sig i en tvåsamhet tycker inte jag är feminism, inte heller sunt...för nån....Oj nu började det handla mer om Bitterfittan än Pojken i randig pyjamas...som jag egentligen skulle skriva om.....så det får bli ett annat inlägg..