tisdag 28 september 2010

I det här trädet av Katarina Kieri och Per Nilsson

Siri sitter och bläddrar i skolkatalogen.
"Sitter du och kollar in snygga killar?", ler Siris mamma.
"Nä, mamma. Jag satt inte och kollade in snygga killar. Men jag har just stuckit ut ögonen på en", tänker Siri.
Jag fäster mig vid Siri redan från första raden. Inte för att jag har/hade något emot snygga killar i skolkatalogen, men Siri känns så befriande anti- en massa typiska högstadiefenomen som jag aldrig gillade.

Jakob har fått en fåtölj av sin mamma.
"När du har kompisar på besök", säger hon.
"Önsketänkande", tänker Jakob.
Jakob gör inte så många typiska tonårsgrejer, men funderar desto mer: på diktator-Lasse som mamma var tillsammans med, på sin bror som gjort så att en annan människa hamnade på sjukhus. Beskrivningarna av Siri och Jakob, framförallt Siri, är klockrena, den svarta humorn träffar mitt i prick, om man är lagd åt det hållet, och språket känns ofta nyskapande och eget. Det enda jag önskar är att jag kunde få läsa mer om Siri och Jakob, för när just när man lärt känna dem - då tar boken slut!

Midnatt

Jaqueline Wilson har skrivit många bra böcker, här är en som bara måste läsas!
13-åriga Violet känner sig ganska ensam. I skolan umgås hon med Marnie och Terry, som hon egentligen inte tycker om och hemma är hon lite rädd för sin storebror, som lurar med henne till vindar med fladdermöss och mörka trädgårdar.Ända sedan Violet var liten har hon skrivit brev om sitt liv till sin älsklingsförfattare Casper Dream, men aldrig vågat skicka dem. Casper Dream, som gör så underbara böcker om älvor och som är så hemlighetsfull - å vad hon önskar att han vore hennes vän! Hon behöver honom mer än någonsin efter en dramatisk händelse med den nya tjejen i klassen, älvlika Jasmine…Det vilar en lätt drömsk och melankolisk stämning över denna berättelse, som samtidigt fångar vardagen på ett träffsäkert och humoristiskt sätt./Katarina