fredag 11 februari 2011

Kärlek och uppror : en antologi sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén


Säg till om jag stör,

sa han när han steg in,

så går jag med detsamma.


Du inte bara stör,

svarade jag,

du rubbar hela min existens.

Välkommen.


Den här dikten av Eeva Kilpi finns med i antologin Kärlek och uppror. Boken innehåller 210 dikter av många olika författare. Dikterna handlar om kärlek, vänskap, krig och fred, ensamhet, sorg och glädje... En härlig bok. Läs den!

torsdag 10 februari 2011

Emmy Moréns dubbla liv av Barbara Voors

Vem har inte googlat sitt eget namn? När Emmy som är 15 år gör det hittar hon en annan Emmy Morén. Den andra Emmy är 29 år och bor i Stockholm och har en sambo och en son på 2 år. De börjar skriva till varandra och fast det är en stor åldersskillnad finner de varandra. De öppnar sig och skriver nästan som till en dagbok. Alla känslor blottas och de skriver om allt som händer i deras liv. Femtonåriga Emmy berättar om sin kärlek till Julian och hur besviken hon är på sin mamma som flyttat ifrån dem för att förverkliga sig själv. Den äldre Emmy berättar om sitt liv som skådespelerska och hur hon börjar att gilla en annan man. I slutet på boken kommer en tvist som jag absolut inte väntat mig.

onsdag 9 februari 2011

Farsta fritt fall av Ulrika Lidbo

Att börja gymnasiet kan ju kännas lite pirrigt. Många tankar far runt i huvudet. Har jag valt rätt program? Kommer jag att hitta några nya kompisar och hur kommer lärarna att vara?
Om någon hade sagt till Henrika att de skulle flytta till en förort till Stockholm två veckor innan gymnasiet börjar, hade hon trott att det var ett skämt. Men tyvärr är det bister verklighet. I våras fick hennes pappa en hjärtinfarkt och kan inte fortsätta att jobba som polis ute på fältet. Han skulle fått gå i förtidspension om inte polisen i Farsta erbjudit honom ett lugnare jobb. Så nu har familjen flyttat från Lund till Farsta och det är dags för Henrikas första dag på naturvetenskapsprogrammet. Kommer alla att tycka att hon är en pluggtönt som pratar obegriplig skånska? Ja, det blir inte lätt att få nya kompisar. Livet i Farsta är betydligt tuffare än vad Henrika är van vid. Hennes nya pianolärare har klara alkoholproblem och i skolan ska de ha ett jobbigt projekt med hantverksprogrammet. Henrika ska samarbeta med Mira, en tuff tjej som stör sig på dem som visar svaghet. Kommer hon att klara det här?