onsdag 15 december 2010

Dödssynden av Harper Lee


Jag har nu läst Dödssynden av Harper Lee, mer känd som "To Kill a Mockingbird" på enegelska och tänkte jag skulle skriva lite om den här på bloggen så att andra oxå kanske känner att dem vill läsa denna. finns nu oxå på bussarna sedan förra veckan :)

Boken är en barndomsskildring om rasism och fördomsfullhet i Alabama, USA.
Lilla nioåriga Scout växer upp i den amerikanska Södern i en något sådär småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på hennes liv och föreställningar.

En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin. Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.

När Harper Lee lancerade Dödssynden 1960 i USA var det en händelse som skapade rubriker från kust till kust. Hennes berättelse om rasism och fördomsfullhet är aktuell på många håll i världen fortfarande idag.

Jag vet att när jag läste den här boken så kände jag att det var någonting som verkligen berörde mig, och inte på det fina och ulllindade sättet, utan det var som om man fått det på svart och vitt om hur det var förr med slavar, rasism och mänskligt beteende. en bok som man inte ska ta med allt för lätta händer och läsa för man kan bli riktigt orolig stundvis när man läser den. Men ändå en riktigt bra bok!

Skrivet av: Emma Sandelin

Afrodite och Döden


Afrodite går i sjuan och bor strax utanför Stockholm. Hennes mamma är jobbar som konstnär och älskar grekland och dess mytologi. Det är därför Afrodite heter som hon gör, döpt efter den grekiska kärleksgudinnan. Hon kallas däremot Ditte, hon är bra på dem flesta soprter hon spelar och älskar att mecka med bilar tillsammans med sin pappa. Hon tillhör inte coola gänget i skolan men är ganska nöjd med livet ändå. Fast hon verkar alltid hamna i mystiska situationer.

Som när hennes klasskompis Mikaela inte kommer hem en kväll och senare hittas död.

Afrodite kan inte sluta tänka på vad det är som kan ha hänt och börjar undersöka vad som hänt. därefter så blir hon indragen med en massa ledtrådar, lögner och farliga händelser för att hitta den skyldige.

Men vad händer när du tror att det är någon som står dig mycket nära soom kan vara den skyldige?

En jättebra bok som jag rekomenderar till alla unga att läsa, tjej som kille! Man kanske tycker att den låte fjompig nu när jag skriver det så här men den är seriöst awesome! Ritta Jacobsson som skrivit boken tar verkligen itu med hur verkligheten är och hur det är för en ungdom att hamna i en sån här situation och hur man kan tänkas att,.. ja tänka i en situation som denna.


Boken fick år 2006 priset "Spårhunden" och tidskriften Jurys pris för bästa ungdomsdeckare, och gav då motiveringen "en trovärdig berättelse om brott som föds ur rädsla och dumhet".
Del 2 finns nu att hitta ute i bussarna! "Afrodite och Hämnden!"
men som jag sa, jag rekomenderar den gärna till alla som vill sätta sig ner och mysa till en rikrigt bra ungdomsdeckare!
skrivet av: Emma Sandelin

tisdag 14 december 2010

Den perfekte vännen av Jonas Karlsson


Ett av nytillskotten på bussarna!
Jonas har förmågan att sätta fingret på vardagen på ett mycket speciellt sätt. Missförhållanden som kan skruvas till ytterligare några varv, som gör det omöjligt att låta bli att dra på smilbanden.
Pinsamheter som blir så igenkännande, viljan att vara till lags, motviljan och obehaget inför det annorlunda.
Min favorit i samlingen för tillfället är "Rummet". Hur ofantligt jobbigt det kan bli i en grupp när någon hävdar något, som övriga inte håller med om. En novell som jag tycker man kan läsa på en massa olika plan.
För mig var det mycket igenkännande. Jag som fortfarande får kämpa mig iväg till fikaraster... För saker och ting blir faktiskt lite lättare om man anstränger sig att socialisera lite, och man missar faktiskt mycket info när man håller sig i sitt egna "rum".
Men det är skönt att ha sitt "rum" att hämta kraft ur! På samma sätt som det är skönt att läsa en riktigt bra bok och få kraft av.
Vilken typ av böcker ger just dig kraft?

Det andra målet av Jonas Karlsson


Precis som med filmer gillar jag när berättelser krokar i varandra. När personer i en novell dyker upp i en annan. Det gör varje novell lite rikare och man kikar liksom en bit bortanför sitt synfält. Och så leder Jonas oss ännu lite längre ut, utanför det där som man precis snuddade vid.
Jag tycker om noveller!
Fyra skäl:
1.Det går snabbare att läsa än en bok.
2. Är man rastlös så orkar jag iaf hålla fokus genom novellen.
3. En novell går direkt till kärnan=man slipper en massa onödigt utbroderande sida upp och sida ner.
4. Helt fantastiskt att vissa författare kan säga sååå mycket på så få sidor. Det är stort!
Har du andra skäl till varför noveller är så himla bra?

Nya böcker på femhundringen!

Nu har jag varit uppe i Fagerstadepån bland en massa supertrevliga busschaufförer och fyllt på med nya fräscha böcker.

Recept på : Smått och gott!
En del fakta, en del noveller, en del skön-litteratur=femhundringen som bokbuss... :-)

Min favorit bland de nya böckerna är Jonas Karlssons novell "Rummet".

Har du nån favorit bland de nya utplacerade böckerna?

Den Femte Systern


Första boken i en serie om en ung tjej vid namn Jannike Faltin som är 16 år gammal, bor i Sverige och har en praktikplats på ett museum som ägs av den gravida kvinnan Elisabeth. Tidigt i boken så fick jag känslan av att detta är en bok man kan mysa till och sitta och riktigt försöka lista ut vad det är som ska hända i boken,.. vilket inte lyckades från min sida då författaren förvånade mig gång efter gång i boken med vad det var som skulle hända.


Boken handlar som sagt om Jannike och Elisabeth. Boken börjar med att dem en morgon får oväntat besök av en vätte som snabbt och raskt inför action i boken genom att försöka mörda Elisabeth med en yxa. Oväntat för en praktikant att råka på någonting sådant ovanligt en vintermorgon vid morgonfikat? Det som gör det intresant är hur Jannike kommer på exakt hur man ska hantera situationen hon och Elisabeth hamnar i. Hon vet inituitivt exakt vad man ska göra.


Det är en mycket mer intressant början på boken än vad jag möjligen kan beskriva här då Mårten Sandén får det att gå flytande fram och fångar ens intresse med rasande fart!


Att försöka beskriva denna bok är jobbigt för mig samtidigt som det är lätt, önskar att man kunde se mina gester jag gör med händena och blicken jag får när jag ska försöka hitta rätt ord till att beskriva den, vilket är så svårt! men jag skulle nog kunna kalla den för en typ av pseudorealistisk fantasyrysare med vissa svenska förtecken kanske? Jag själv älskar svensk folkto, relgion och Fantasy i all allmänhet, men ändå riktigt löjligt förtjust i att läsa om den nordiska folktron. visst kan man vara lite smått tveksam till att kalla det fantasy men ändå!


Jag gillar väl drakar, magiker och prinsar som återtar sina troner efter att varit landsförvisade eller bortgömda sedan födseln som vilken annan fantasy läsare som helst, men ger man mig lite troll, vättar och reinkarnerade andar som reser i generationer så blir jag som en femåring på julaftonsmorgon!


En bok jag kan rekomendera till alla att läsa om man är lite förtjust i fantasy och urban legend. Riktigt bra bok!
Skrivet av: Emma Sandelin