fredag 5 november 2010

Hon heter Beatrice av Bo R Holmberg & Björn Nordin


Killen i den här berättelsen har fått en nystart i livet. Tidigare har han varit stökig och ofta hamnat i bråk. Nu ska han ge sig själv en chans till ett bättre liv. Han börjar på en folkhögskola för att läsa in några ämnen, och där på skolan ser han henne för första gången. Beatrice. Tjejen som går på teaterlinjen och som spelar en av huvudrollerna i En midsommarnattsdröm. När han ser henne där på scenen känner han att den tjejen måste han lära känna. Känslan går inte över, hur ska han göra för att bli vän med Beatrice?
I boken finns det många bilder, så många så att boken blir en serieroman.

torsdag 4 november 2010

Natthimmel av Sofia Nordin


Tilda har varit ensam sedan hennes bästa kompis flyttat, och hon känner sig ofta väldigt osäker och tycker att hon gör så mycket fel. En dag börjar det en ny kille i klassen, Jesper, och han berättar för Tilda om sitt stora intresse: lajv. Han berättar om hur de skapar en helt egen värld under några dagar och hur spännande det är att vara med där. Tilda blir nyfiken och vill veta mer och när Jesper frågar om hon vill vara med så svarar hon till sin egen förvåning ja. Efteråt ångrar hon sig, hon kommer aldrig klara av det där, hon kommer att göra bort sig och Jesper kommer att skämmas för henne. Hon ska tala om för Jesper att hon ångrat sig, att hon inte kan vara med. Men det blir aldrig av att säga, istället blir Tilda mer och mer indragen i förberedelserna och snart börjar hon se fram emot lajven. Hon upptäcker också att det finns en betydligt tuffare Tilda i henne, en Tilda som börjar komma fram mer och mer.

En otroligt bra bok, man känner verkligen med Tilda och alla hennes funderingar. Och hejar på henne när hon vågar!

onsdag 3 november 2010

Cirkusflickan av Camilla Lagerqvist


Den här berättelsen börjar för länge sedan, närmare bestämt 1917. Ellen är sex år och hennes mamma är för fattig för att kunna ta hand om henne. Istället säljer hon Ellen till en cirkus, där den stränga Madame Zenitha tar hand om henne och tränar henne till att bli en riktig cirkusprinsessa. Ellen får träna hårt för att bli så vig som Madame Zenitha vill och för att klara av de cirkusnummer som hon förväntas delta i. I början är Ellen rädd och väldigt ensam, hon saknar sin mamma och kan inte förstå att hon faktiskt sålde Ellen till den hemska cirkusen. Men åren går och snart är Ellen en viktig del av cirkusen. Cirkuslivet är hårt, men Ellen lär känna många udda och speciella personer bland de andra artisterna. Hon får vara med om det stora cirkuskriget och om resor till andra länder med cirkusen. Ellen upplever mycket, men tankarna på hennes mamma som övergav henne finns alltid kvar.

tisdag 2 november 2010

Textlek av Kate Cann


Mel är tillsammans med Ben, tänk att hon har lyckats få en så underbar pojkvän! Allt är toppen tills det börjar komma anonyma sms till Mel. Någon skriver elaka saker till henne som gör henne osäker. En dag kommer ett sms som gör henne riktigt orolig:
B tänker dumpa dej
Stämmer det? Har Ben tröttnat på henne? Mel vet inte vad hon ska tro och hon funderar alltmer på att visa Ben alla meddelandena som hon fått. Men hur kommer han att reagera?