onsdag 19 maj 2010

Trollkarlens elefant av Kate DiCamillo


Fantastisk bok om en elefant som ramlar ner från himlen! Staden köar i långa ringlande rader för att komma och titta på elefanten. Den föräldralösa pojken Peter ser att elefanten är sorgsen. Kan han kanske hjälpa elefanten att komma tillbaka dit, vartifrån hon nu kom. Är det sant som spådamen sagt att en elefant ska leda honom till hans syster?
Helt underbar berättelse med sjukt vackra illustrationer av Yoko Tanaka. Läs!

Sängen av Lygia Bojunga


Tobias släkt har ägt en säng i hur många generationer som helst! En förbannelse vilar över sängen, och bryter de traditionen med att föra sängen vidare inom familjen kommer de råka ut för en massa olycka. Trots detta säljer Maria Rita sängen.

Köparen av sängen är Donna Elvira. Elviras dotter Petunia blir kär i Maria Ritas brorson; Tobias. Petunia lover Tobias att föra tillbaka sängen till hans släkt. Det visar sig inte bli alltför lätt eftersom den har sålts vidare redan!

Petunia jagar sängen genom boken som även handlar mycket om kärlek och vad som kan vara viktigt i livet. Är verkligen materiella prylar, typ en säng något viktigt att ge plats för? Eller är det viktigare att ge människor du tycker om plats? Detta är en bok som med lätthet i språket är härlig att läsa och sätter fingret på; Kan sängen vänta? Eller kärleken?