fredag 7 januari 2011

Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck


Agnes är tjejen som ingen lägger märke till, plugghästen som alltid måste vara duktigt och som alltid har tråkigt. Hon är bara 17 år och redan trött på sig själv och sitt gråa liv. Men när familjen bestämmer sig för att flytta från Stockholm till Umeå, bestämmer sig Agnes för att inte bara byta bostadsadress, utan även för att förändra hela sitt liv på ett radikalt sätt. Hon ska bli någon som andra lägger märke till, hon ska bli den sociala, glada tjejen som alla vill prata med och hon tänker satsa 100 % på att få denna förvandling att lyckas!

onsdag 5 januari 2011

Spela död av Peter Abrahams

Bokens huvudperson Ingrid är en skarp och hänsynslös iaktagare av världen, inte alls så olik privatdetektiven Sherlock Holmes som också hade en märklig förmåga att uppfatta detaljer. Ingrid har nyss fyllt 13 år och iaktar kritiskt vuxenvärldens låtsaslekar samtidigt som hon försöker ta sig igenom högstadiet med värdigheten i behåll. Hennes liv är lite lagom tråkigt tills den dag hon råkar glömma sina röda fotbollsskor hemma hos den mystiska kvinnan Katie. Några dagar senare hittas Katie död och de röda skorna dyker upp bredvid den döda kvinnan och i dem står Ingrids namn och adress inskrivet. Ingrid bestämmer sig för att försöka ta tillbaka skorna innan polisen upptäcker dem och snart är hon indragen i en komplicerad mordutredning...

En riktigt spännande deckare som är mycket välskriven och som bjuder på oväntade vändningar.

Flickan från Ovan


Det här är nog inte en klassisk ungdomsbok att skriva om men jag fick som tips av min 16 åriga lillasyster att läsa den här boken och bestämde mig för att göra det.

Den handlar om en 14- årig tjej vid namn Susie Salmon. Det tragiska med boken är att hon bara blir det också. Fjorton år gammal.

Hon blir våldtagen och mördad på vägen hem från skolan. Hennes granne lurar med henne ut till ett gömställe han gjort under marken. Ett rum ändat för en enda sak. Döden.

I boken så är det lilla Susie som själv stilla berättar om vad som händer efter att hon blivit mördad. Hon gör det från sin egna lilla plats hon fått i himelen, hon får därifrån ett medkännande och en växande insikt om vad det är som händer på jorden. Hon följer polisutredningen som inte verkar röra sig närmare en lösning på vad det är som hänt eller vem det är som skulle kunnat mördat henne. Hon ser också hur hennes familj som blivit lämnad kvar att sörja henne då hon blivit ryckt ifrån dem.

Boken är mycker välskriven och man kan nästan inte slita sig ifrån den då den greppar tag om en och man verkligen vill veta vad det är som kommer att hända, kommer familjen att återhämta dig, kommer mördaren att åka fast?

Alice Sebold har gjort denna bok genombra på det sättet hon har använt sig av allt mörkt och dystert och på dem byggstenarna gör denna hoppfulla berättelse.

Flickan från Ovan är en spännande och oväntat ljus roman om förlust och saknad, men även kärlek och glädje.

En bra bok att läsa som inte lämnar någon oberörd!
Kom också ut 2010 som film.

tisdag 4 januari 2011

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie


Denna roman bygger på författaren Sherman Alexies egen uppväxt, han är själv indian och växte upp i ett indianreservat i USA. Det är en gripande och på samma gång rolig berättelse om hur det är att vara annorlunda.


Författaren Sherman Alexie arbetar också som stå upp-komiker och det märks på hans sätt att berätta. Även hemska händelser beskrivs på ett komiskt sätt och trots huvudpersonen Juniors ständiga motgångar så blir det aldrig tungt och jobbigt att läsa boken.


Mycket tänkvärd och sorglig bok som faktiskt fick mig att skratta många gånger. Det är få författare som kan skriva om allvarliga saker på ett roligt sätt!

Den farliga kyssen av Kjetil Johnsen


”Den farliga kyssen” handlar om hur en kyss kan få förödande konsekvenser och slutligen leda till någons död. Kjetil Johnsen har skrivit en mycket spännande bok som handlar om fyra unga kvinnor, deras vänskap, kärleken mellan dem och de hemligheter de bär på.


Boken är mycket bra skriven och börjar med att läsaren får reda på att en av de fyra tjejerna blivit mördad. Författaren tar oss sedan tillbaka i tiden och förklarar hur något så hemskt kunde hända. Och hur allt började med en kyss mellan vännerna Vilde och Trine.

Boken är lättläst, tunn och svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.