onsdag 5 januari 2011

Flickan från Ovan


Det här är nog inte en klassisk ungdomsbok att skriva om men jag fick som tips av min 16 åriga lillasyster att läsa den här boken och bestämde mig för att göra det.

Den handlar om en 14- årig tjej vid namn Susie Salmon. Det tragiska med boken är att hon bara blir det också. Fjorton år gammal.

Hon blir våldtagen och mördad på vägen hem från skolan. Hennes granne lurar med henne ut till ett gömställe han gjort under marken. Ett rum ändat för en enda sak. Döden.

I boken så är det lilla Susie som själv stilla berättar om vad som händer efter att hon blivit mördad. Hon gör det från sin egna lilla plats hon fått i himelen, hon får därifrån ett medkännande och en växande insikt om vad det är som händer på jorden. Hon följer polisutredningen som inte verkar röra sig närmare en lösning på vad det är som hänt eller vem det är som skulle kunnat mördat henne. Hon ser också hur hennes familj som blivit lämnad kvar att sörja henne då hon blivit ryckt ifrån dem.

Boken är mycker välskriven och man kan nästan inte slita sig ifrån den då den greppar tag om en och man verkligen vill veta vad det är som kommer att hända, kommer familjen att återhämta dig, kommer mördaren att åka fast?

Alice Sebold har gjort denna bok genombra på det sättet hon har använt sig av allt mörkt och dystert och på dem byggstenarna gör denna hoppfulla berättelse.

Flickan från Ovan är en spännande och oväntat ljus roman om förlust och saknad, men även kärlek och glädje.

En bra bok att läsa som inte lämnar någon oberörd!
Kom också ut 2010 som film.

Inga kommentarer: