fredag 29 juli 2011

Ett inslag om bokomslag

Trots att jag arbetar på ett bibliotek och dagligen druknar i böcker kan jag fortfarande tycka det det är kul att låna hem en trave böcker. Annars brukar det vara så att man bli ganska trött på det man arbetar med, det är ju inte så att städerskan ser fram emot att komma hem och städa lägenheten efter att ha skurat golvet hela dagen eller att studenten är ivrig på att få komma hem och plugga till provet när hon mer eller mindre halvsovit sig igenom sjuttielva lektioner. Kanske min iver att att läsa böcker beror på att jag inte får/hinner göra det på biblioteket. Men genast när man ska sätta sig ner för att läsa uppstår ett (lyx)problem, vilken av dessa högst spännande böcker ska jag läsa?



Ser spännande ut, den lånar jag!


Förr i tiden såg ju i princip alla böcker likadana ut(läs: lika tråkiga ut), ingen bild på framsidan och ingen baksidetext som berättade vad boken handlade om. Då var det säkert mer chansartat ifall boken var bra. Hmm... ska jag välja den här askgrå boken av någon Ivar Lo-Johansson eller den röda boken av någon Moa Martinsson? Idag läggs nästan lika mycket kraft på bokomslaget som på innehållet kan jag tycka ibland. Ju flashigare omslag desto bättre tänker säkert bokförlagen. Oftast brukar iaf jag gå på idén att om snyggt omslag = bra bok, men skenet kan ibland bra. Intressant i sammanhanget är att omslaget till en bok kan vara helt olika beroende på vilket land den släpps i. Nedanstående bilder är samma bok fast på olika språk, vilken av dem skulle du vilja helst läsa? (Italien, Brasilien och Sverige)








torsdag 28 juli 2011

Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Gieth



Apropå filmade böcker så finns det mer film att se fram emot. Redan i mitten av augusti är det premiär på Jag saknar dig! som bygger på boken Jag saknar dig, jag saknar dig! Peter Pohl skrev boken tillsammans med sextonåriga Kinna Gieth, som förlorat sin tvillingsyster i en trafikolycka. Vi möter Tina och Cilla som är 14 år och enäggstvillingar. En dag på väg till skolbussen blir Cilla påkörd och dör. Tina vill inte tro att det verkligen händer. Hur ska hon kunna leva vidare utan Cilla? Det här är en bok som det är omöjligt att sluta läsa. Den är enormt sorglig och riktigt, riktigt bra! Läs den innan du ser filmen!

onsdag 27 juli 2011

Tintin - Hergé (egentligen Georges Prosper Remi)

Snart (snart och snart, den är under produktion) kommer The Adventures of Tintin – The Secret of the Uunicorn på bio. Men filmen till trots så fattar alla med någorlunda snille och smak att Tintin är bäst i serieform.



För övrigt ifall du gillar serier kan jag rekommendera ett besök på Serieteket. Serieteket är enda specialbiblioteket för tecknade serier i Sverige, och det ligger i Stockholms kulturhus vid Sergels torg.

tisdag 26 juli 2011

I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren


När Torvi var sex år flyttade han och hans mamma från Island till Sverige. Det var meningen att hans pappa också skulle komma, men så blev det inte. Torvi väntade och längtade men till slut gav han upp. Förstod att pappan aldrig skulle komma, lika lite som att de skulle flytta hem igen. Aldrig mer hörde pappa eller farmor av sig. Nu är det juli 2010 och Torvi sitter på Arlanda och väntar på planet till Reykjavik. Det har gått åtta år sedan han flyttade och nu är han på väg till pappas begravning. Är han ledsen? Det borde han ju vara. Men han vet inte riktigt, vet bara att han måste göra den här resan. Det blir en resa både tillbaka till barndomen och in i vuxenlivet.

måndag 25 juli 2011

Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman

Ingenman Owens lever ett på en kyrkogård, där han lär sig sånt som bara de döda kan. En mystisk man vid namn Jack har tagit död på hela hans familj, och det är bara Ingen som är kvar för att den mystiska mannen ska kunna slutföra sitt uppdrag. På kyrkogården är han skyddad men en dag smiter Ingen bortom kyrkogården och mannen som är Jack är honom på spåren...




Detta är en delvis otäck bok som du lär uppskatta om du är ett fan av fantasy. Gillar du Kyrkogårdsboken kan du passa på att läsa Neil Gaimans andra böcker såsom Coraline och Neverwhere.