tisdag 13 juli 2010

Vittne av Robert Swindells

Victor får en ny kamera i födelsedagspresent och bestämmer sig för att genast gå ut och prova den. Han fotograferar bilar och försöker få så snygga bilder som möjligt när han plötsligt hör hur ett skyltfönster krossas. När han tittar ditåt ser han hur några personer tar smycken och klockor genom det trasiga fönstret. Victor höjer kameran och lyckas ta bilder på rånarna och deras bil. En av rånarna märker att han blir fotograferad och är nära att köra på Victor. När Victor hämtat sig från chocken börjar han gå hemåt. Snart märker han att han är förföljd, en man går efter honom och stannar varje gång som Victor stannar. Victor förstår att han vill ha kameran och förstöra bevisen, men Victor tänker inte lämna ifrån sig sin nya kamera. På något sätt måste han komma undan mannen, men det visar sig inte vara så lätt.
En lättläst och mycket, mycket spännande bok. Läs om du vågar!

Vad mina vänner inte vet av Sonya Sones


Sophie har tråkigt, det är lov från skolan och hennes båda kompisar är bortresta. En dag går hon till ett konstmuseum, där finns en speciell tavla som hon verkligen gillar. När hon kommer fram till tavlan sitter det redan någon där och tittar på den. Det är Murphy, en mobbad kille från skolan som Sophie inte riktigt känner och inte heller vill lära känna. Men Murphy börjar prata med henne och det visar sig att de älskar samma tavla. De pratar mer med varandra och är tillsammans under både den dagen och resten av dagarna på lovet. Murphy är inte alls så konstig som det sägs i skolan, Sophie gillar honom mer och mer. När lovet närmar sig sitt slut blir Sophie orolig, hon har verkligen gillat att vara med Murphy men vågar hon visa i skolan att de är kompisar. Hon är rädd för att själv bli utfryst och vad ska hennes kompisar tycka?

En bok som är skriven som en blandning mellan berättelse och dikter, trots det blir den aldrig svårläst. Det finns en fortsättning som heter Vad min flickvän inte vet.