fredag 21 oktober 2011

Främmande fågel av Anna Jansson

Vad skulle du göra om en smitta börjar sprida sig i din närhet. I den här boken är det fågelinfluensan som har drabbat Gotland och människor där börjar att dö. Det är inte bara av smittan som de dör utan kriminalinspektör Maria Wern får några mord att ta itu med också. Hon bryter nästan ihop när det visar sig att en pojke är smittad på fotbollslägret som hennes son är på. Kaos utbryter när föräldrarna inte får ta hem sina barn. Varför ska de som inte är smittade stanna, vad händer om de blir smittade för att de var kvar? Sedan stängs Gotlands gränser för att smittan inte ska sprida sig. Kommer vaccinet som är på gång att hjälpa de som blivit sjuka eller kommer de alla att dö?
Jag kan bara säga att det här var en bok som var svår att lägga ifrån sig. Jag blev lite rädd också när jag tänker på hur lätt en smitta skulle kunna sprida sig.

torsdag 20 oktober 2011

Visste du att:


Den yngsta personen som publicerat en bok var Dorothy Straight. Hon var endast 4 år när hon skrev boken How the World Began.

Constantine Kalias var 101 år gammal när han fick sin bok A Glance of My Life publicerad.

Den tjockaste bok som har skrivits var över 4 meter(!) bred .

Inte ens nära.

Den dyraste boken som sålts på auktion kostade 11,4 miljoner dollar.

Den längsta titeln på en bok innehöll 1086 ord.

Den högsta böter för en försenad bok är 345 dollar. Boken var för övrigt 47 år försenad.

Källa: Guiness Rekordbok

onsdag 19 oktober 2011

62 dagar av Cilla Naumann


Nu när höstlovet närmar sig har jag just läst en bok som handlar om ett sommarlov. Boken heter 62 dagar och här träffar vi Tom som berättar om ett sommarlov som spårar ur. Först är allt som vanligt. Tom och hans storebror är som alltid i stugan på landet. De slappar, badar och på kvällarna hänger de med sina sommarlovskompisar. Men den här sommaren blir annorlunda. Det regnar nästan varje dag och allt känns trist. En kväll när de är ovanligt uttråkade tar de mopparna och åker runt i samhället. Tom fattar att det är bus på gång men när han ser en av kompisarna ta fram en dunk bensin blir han tveksam. Sedan går allt fort, fort och fel! Killarna sticker snabbt från platsen men nästa dag möts de av feta rubriker i lokaltidningen. Deras busstreck klassas som mordbrand, även om ingen dog. Författaren till den här boken är bra på att beskriva Toms tankar och känslor. Tom tänker mycket på döden och på kort tid mister han tre personer som står honom nära. Det är svårt att inte bli berörd av historien. Den känns i magen. Läs den!

måndag 17 oktober 2011

Tretton av Mårten Sandén

Det här är just den trettonde boken om Petrinideckarna. Men namnet tretton dyker upp flera gånger i samband med fallet som Petra, Peter och Lucy råkat hamna i. Är det ett mystiskt hemligt sällskap? Det enda de vet är att en samling värdefulla föremål ska visas på museet Kulturen i Lund och någon verkar vara ute efter den. Tvillingarna Peter och Petra hamnar tillsammans med Lucy i fara bland mumier och guldskatter och möter en fiende från det förflutna. Spännande deckare för de yngre som jag hade svårt att lägga i från mig. Jag har läst några av Petrinideckarna som kommit innan och de har varit minst lika spännande.