fredag 8 oktober 2010

Det är så logiskt, alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

Han kan inte berätta för henne. Bara tanken på hur hon skulle reagera gör honom livrädd. Fast visst har han varit på väg. Flera gånger har Johan varit nära att berätta sanningen för Ester. Men hur säger man till sin bästa kompis att det inte räcker med att vara vänner längre? Att man vill göra helt andra saker än plugga franska verb och kolla film tillsammans. Enkelt. Man säger det inte alls. Man håller käften och hoppas att det går över. Ester och Johan har känt varandra sedan lekis. Nu går de första året på gymnasiet och Johan, som varit kär i Ester i fyra år, kan inte förmå sig att avslöja vad han känner. När Ester blir kär i Adam och Johans föräldrar ska skiljas blir allt ännu mer komplicerat. Du behöver bara läsa några sidor i den här boken så är du fast och vill läsa vidare.

onsdag 6 oktober 2010

Bok vs. Film

De finns mängder av filmer som baserats på böcker, och ofta sägs det något i stil med ”läs boken först, den är alltid bättre än filmen”. Givetvis finns det flera undantag där filmen varit bättre än boken. Gudfadern och Nyckeln till frihet (baserad på en novell av Stephen King) är två av dessa undantag.

Något man dock ska passa sig för är att läsa en bok som har baserats på en film, som i sin tur har baserats på en bok. Ja, tyvärr finns det sådana böcker. Som tur är brukar dessa böcker bara hittas på Coop Extra eller ICA Maxi och inte på biblioteket. Ett annat lite ovanligare fenomen är när en bok blir film, och sedan blir det en remake på filmen. Till exempel så har den småläskiga svenska filmen Låt den rätta komma in precis gjorts om i en amerikansk version, lite onödigt kan tyckas när både boken av John Ajvide Lindqvist och den svenska filmen var riktigt bra. Varför göra om något som redan är bra?

Fast filmaffischen blev ju trots allt helt okej.


I morgon utses också Nobelpriset i litteratur, vanligtvis tillfaller priset någon obskyr författare som bara ett fåtal känner till. Men om en av förhandsfavoriterna Cormac Mccarthy vinner så blir det liv i luckan för både bok- och filmälskare, eftersom hans böcker även blivit bra filmer såsom Vägen (med Viggo Mortensen) och No Country for Old Men.

Har du något exempel på när filmen är bättre än boken?

Lämna gärna en kommentar.

Smärtans hus av Jo Nesbö


Jag har upptäckt en ny deckarförfattare, Jo Nesbö. Hans böcker är spännande och fallen är inte självklara som det kan vara i vissa deckare. Hans huvudfigur heter Hans Hole och är alkoholist och ensamvarg. Han finns med i alla hans böcker även om de är fristående. Jag började inte med första boken utan jag läste ”Snömannen”, sedan läste jag ”Fladdermusmannen” som är den första boken. Frälsaren hann jag också med. Nu har jag just avslutat ”Smärtans hus”.
Ett ovanligt brutalt bankrån sker i Oslo. Hans Hole kallar det för mord då en av bankpersonalen blev kallblodig nerskjuten. Han samarbetar med den nya polisinspektören Beate Lönn för att ta fast den som har mördat kvinnan. Det visar sig att allt är inte så självklart som man tror. När en annan kvinna hittas död i sin lägenhet av vad som verkar vara självmord, blir Hans Hole indragen privat. Kvinnan är en f.d. älskare och han var där på middag kvällen hon dog. Han svurna fiende inom polisen, Tom Waaler, tar chansen att sätta dit Hans Hole och bli av med honom en gång för alla.

Den farliga leken av Mari Jungstedt

Vi möter Jenny som är en ny stjärna bland fotomodeller. Hennes arbetsfält är hela världen men hennes hjärta finns alltid kvar hemma på Gotland. Hennes arbetsplats är en konstlad värld där flera mord begås. Nu har Agnes, en f.d. modell och kompis från Gotland, drabbats av anorexia. Hon blir intagen på ett behandlingshem. Nu blir boken genast mer intressant då den verkligen följer en anorektiker i deras värld. Morden hamnar lite i bakgrunden för mig då jag blev engagerad i Agnes. Bra och spännande bok.

Pick up av Eva Dozzi

Det här var en bok som kändes väldigt nutid. Massor av nya ord och förkortningar som jag inte kände igen men som tur var finns det en ordlista i slutet av boken. Boken är skriven både på ett lättsamt och roligt sätt samtidigt som den är både romantisk och ledsam. Hon har fått till de olika stilarna på de olika karaktärerna i boken på ett väldigt bra sätt.
I boken möter vi olika personer, men den som vi lär känna bäst är Pelle. Han har inte alltid haft det lätt med kvinnor och nu har han bestämt sig för att en gång för alla bli av med oskulden. Han går med i Charasmatic Seduction, en kurs där de lär ut knep för att ”sarga”- få kvinnor på fall. Ledarna för kursen ses som hjältar i början som försöker att få så mycket sex som möjligt. När Pelle träffar en tjej, Astrud, som han börjar tycka om provar han de nya knepen som han lärt sig. När han inser att hon har en kille redan blir han helt förstörd. När han känner igen vem det är som hon träffar blir det ännu värre. När hon äntligen blir hans så törs han inte erkänna vad han har gjort, varken för ledaren för kursen eller för kvinnan han fallit för. Vad ska hon tro om han berättar att han har gått en raggnings kurs för att få kvinnor på fall. När gropen han har grävt åt sig själv blir djupare och djupare inser han att det är bäst att vara ärlig.

Genom dina ögon av Stephanie Meyer

Ibland kan den vara skönt att läsa en Fantasy som bara får en att drömma bort. Någonting som kan vara spännande och otäckt men samtidigt vet jag att det inte kan hända i verkligheten.
Så är det med den här boken, fast den har inslag av kärlek också.
Världen har tagits över av utomjordingar som kallar sig själva för själar. De tar över människornas kroppar och deras långa tentakler sprider ut sig över hjärnan. På så vis tar de kontroll och kan minnas allt som den människan minns. Allt fungerar bra tills Vandraren som hon kallar sig kommer. Hon ska ta över Melanies kropp och hjärna. Men något går fel och Melanie finns kvar där inne. Hon fyller Vandrarens hjärna med bilder av Jared och Melanies känslor för honom överförs till Vandraren. Det finns fortfarande människor som gömmer sig där ute och sökarna letar efter dem. Melanie får Vandraren att ge sig ut för att leta efter Jared och hennes lillebror. Vandraren vet inte om känslorna som hon har beror på Melanie eller om hon har egna känslor för Jared.

tisdag 5 oktober 2010

Ö-böcker

Om du stiger på buss 500 lär du inte hamna på något öde ö, bortsett från om hållplatsen är omringad av en gigantisk vattenpöl. Men frågan om böcker på öde öar brukar vara ett återkommande tema på sådana här bokbloggar. Vilken bok skulle du ta med till en öde ö brukar oftast frågan lyda.

Fattas bara en hängmatta och en bok så är semestern räddad.

Majoriteten skulle säkert välja sin favoritbok, några finurliga människor svarar säkert att de skulle ta med en bok om överlevnad eller om växt- och djurarter i Västindien. I Västindien brukar dessa öar tydligen oftast ligga, för där verkar det ändå vara rätt trevligt jämfört med en pittoresk ö mitt i Mälaren fullt med mygg och utan sandstrand.

Ett alternativ i detta läge är att välja en sådan lång bok som möjligt, detta tillvägagångssätt är ju ganska praktiskt ifall man tvingas till en längre vistelse som strandsatt. Fast det bästa alternativet kanske skulle vara att välja en bok som aktiverar en, till exempel en bok om hur man lär sig prata japanska eller hur man bygger ett hus av kokosnötter. Vilken bok skulle du välja och varför?

Lämna gärna en kommentar.

Nu finns det böcker på bussen

Råkade du åka med busslinje 500 i fredagsmorse kan du ha noterat att det pågick en viss aktivitet, både på bussarna och vid vissa hållplatser. Grönklädda människor klippte band, bjöd på smörgås, spelade gitarr och läste högt. Vad var det som pågick? Jo, vi invigde Linje 500 - böcker på väg. Från och med 1 oktober hittar du nämligen böcker på bussarna som kör linje 500. Korgar med böcker finns utplacerade på olika ställen i bussen. Det är bara att välja en bok och läsa den där det passar bäst, på bussen eller hemma. När du läst boken får du gärna lämna den vidare till en kompis.


måndag 4 oktober 2010

Var läser du?

Sannolikheten är tämligen stor att du just nu läser denna blogg, sannolikheten är lite mindre men ändå relativt stor att du nyligen läst en bok på en buss. Men vilket är det roligaste/konstigaste ställe du läst en bok på?


Kanske inte läge att ta fram en bok just nu...

Det mest spektakulära stället jag läst en bok på borde vara på en sten ute i skogen, långt bort från civilisationens (o)ljud, å andra sidan hade stenen inte riktigt samma komfort som fåtöljen här hemma. Du kanske har något värre att bidra med, kanske en (tjuv)läsning i grannens hängmatta, mitt på Sergels torg, hemma hos Björn Ranelid eller högst upp i Eiffeltornet.

Lämna gärna en kommentar.