onsdag 6 oktober 2010

Bok vs. Film

De finns mängder av filmer som baserats på böcker, och ofta sägs det något i stil med ”läs boken först, den är alltid bättre än filmen”. Givetvis finns det flera undantag där filmen varit bättre än boken. Gudfadern och Nyckeln till frihet (baserad på en novell av Stephen King) är två av dessa undantag.

Något man dock ska passa sig för är att läsa en bok som har baserats på en film, som i sin tur har baserats på en bok. Ja, tyvärr finns det sådana böcker. Som tur är brukar dessa böcker bara hittas på Coop Extra eller ICA Maxi och inte på biblioteket. Ett annat lite ovanligare fenomen är när en bok blir film, och sedan blir det en remake på filmen. Till exempel så har den småläskiga svenska filmen Låt den rätta komma in precis gjorts om i en amerikansk version, lite onödigt kan tyckas när både boken av John Ajvide Lindqvist och den svenska filmen var riktigt bra. Varför göra om något som redan är bra?

Fast filmaffischen blev ju trots allt helt okej.


I morgon utses också Nobelpriset i litteratur, vanligtvis tillfaller priset någon obskyr författare som bara ett fåtal känner till. Men om en av förhandsfavoriterna Cormac Mccarthy vinner så blir det liv i luckan för både bok- och filmälskare, eftersom hans böcker även blivit bra filmer såsom Vägen (med Viggo Mortensen) och No Country for Old Men.

Har du något exempel på när filmen är bättre än boken?

Lämna gärna en kommentar.

Inga kommentarer: