fredag 14 december 2012

Julmysteriet av Jostein Gaarder

Det här är en bok som passar perfekt att läsa den här årstiden. Det är en berättelse i själva berättelsen, om ni förstår vad jag menar. Boken handlar om Joakim som hittar en vacker gammal adventskalender i en bokhandel. När han öppnar den för första gången ramlar en liten lapp ut. Nu följer han berättelsen om en flicka som heter Elisabet och hur hon försvann för många år sedan. Dag för dag när han öppnar luckan får han reda på mer om Elisabets resa mot Betlehem och de olika möten som hon har. Joakim vaknar med iver varje morgon för att ta del av Elisabets resa. Han tycker också att han ser förändringar i bilden på framsidan på adventskalendern eller är det bara som han inbillar sig.
Jag tyckte att boken var spännande och man kan göra det lite kul med att läsa styckena som en kalender inför jul.

torsdag 13 december 2012

Inte vatten värd av Ulrika Lidbo

Ibland hittar man böcker som det bara inte går att låta bli att läsa när man väl slagit upp första sidan och sett vad det står. Det här är en sån bok. Den griper tag i dig direkt. Sigga har varit försvunnen i två dagar och Edith börjar tro att något fruktansvärt hänt. Hon får hemska bilder i huvudet och kan inte sova på nätterna. Dessutom börjar hon anklaga sig själv för Siggas försvinnande. Hon skulle inte ha berättat Siggas hemlighet för de andra. Men nu är allt för sent, eller?

onsdag 12 december 2012

Julboken av Görel Kristina Näslund och Andréa Räder

Det lackar mot jul med stormsteg. Drivor av snö och adventsstjärnor i fönstren gör att julstämningen börjar infinna sig. Jag är inte särskilt pysslig av mig men så här i juletid tycker jag att det är mysigt att pyssla lite. Varför inte göra egna julkort istället för att köpa? En krans till ytterdörren är ganska lätt att göra själv och att baka stora pepparkakshjärtan och hänga upp ser fint ut. På de flesta bibliotek finns det böcker om julpyssel. En av mina absoluta favoriter är Julboken skriven av Görel Kristina Näslund och med vackra illustrationer av Andréa Räder. Här får du tips på hur du gör ett eget pepparkakshus, stöper ljus, kokar kola och knäck och mycker, mycket mera.

tisdag 11 december 2012

Vampyrens märke av P.C Cast


Om ni gillade Twilight böckerna då tycker jag att ni ska prova P.C Casts serie House of night.
Det här är första boken i serien och än så länge finns det 9 böcker på svenska. Det kommer att bli 12 böcker och sedan är det filmer planerade också.I första boken börjar Zoey att få tecken att hon håller på att bli något annat en en vanlig high-school tjej. När det står en död kille vid hennes skåp en dag, och talar om att hans jobb är att spåra upp blivande vampyrer, då tar hon sig till Nattens hus. Precis som i Twilight böckerna är det mycket kärlek och många vampyrer, och så spänning förstås. Skillnaden i de här böckerna är att man blir en vampyr genom en kroppslig förvandling, man blir alltså inte biten och dör som det annars brukar vara med vampyrer.