tisdag 19 februari 2013

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

Det här är en helt underbar bok som bara måste läsas. Det var de märkliga bilderna i boken som lockade mig först. Gamla bilder på ovanliga barn, konstiga bilder som man inte riktigt får grepp om. När jag sedan började läsa var den svår att lägga ifrån sig.

Under hela Jacobs uppväxt har hans farfar berättat underliga historier om barnhemmet där han växte upp. Han berättade om monster som jagade honom och om barnen på hemmet. Pojken som var osynlig, flickan som svävade i luften och syskonparet som var så starka att de kunde lyfta ett helt klippblock.  Han hade bilder som han brukade visa också. Det var inte konstigt att Jacob svalde historierna med hull och hår. När han blev äldre började han att tvivla på dem och när hans föräldrar talade om att berättelserna inte var sanna blev han besviken på sin älskade farfar. Nu är han 16 år och hans farfar börjar bli gammal och förvirrad, han ringer till Jacob och skriker på hjälp och att monstren har hittat honom. Jacob skyndar hem till honom och hittar honom död i skogen bakom huset. Han tycker sig se skymten av något men är inte säker.
Jacob vill hitta huset som hans farfar har berättat så mycket om. Föräldrarna säger nej först men när Jacobs psykolog uppmuntrar det hela åker pappan och Jacob till ön utanför Irland. Han hittar huset men det blir en stor besvikelse då det är helt förfallet och tomt. Men i ett rum hittar han ännu fler foton. Dessutom visar det sig att huset inte riktigt är så övergivet som det först verkar...

Inga kommentarer: