måndag 5 november 2012

Den dagen min dotter blev galen av Michael Greenberg


”En sommarkväll rusar Michael Greenbergs dotter Sally ut i trafiken på Manhattan, helt övertygad om att hon har kosmisk insikt och kan stoppa bilarna. Det maniska anfallet drabbar utan förvarning, plötsligt är Michaels dotter en främling för honom. På några dagar förvandlas deras gemensamma liv till ett kaos av oro, smärtsamma skuldkänslor och sluten psykiatrisk vård.”
Det här är en sann historia skrivet av pappan  Michael som berättar om sin oro och sin rädsla när hans 15 åriga dotter Sally drabbas av en psykos. Hans lilla flicka, inte kunde väl hon vara psykiskt sjuk? Inte hör väl hon, hans vackra och intensiva flicka, hemma bland dårarna? Sedan kommer skuldkänslorna, är det mitt fel att hon är sjuk? Fanns det signaler, varför såg jag dem inte? Frågorna är många. I sin berättelse ger pappan en varm och kärleksfull beskrivning av hur det kan vara när man som förälder ser sitt barn drabbas av en psykisk sjukdom, och man står där helt maktlös och förvirrad. Skammen som också finns där, vad säger man till omgivningen som frågar?
Det är både en vacker och sorgsen bok, full av kärleksförklaringar till dottern. Jag var tvungen att lägga ifrån mig den ibland när känslorna blev för mycket. Han skriver så naket och döljer inget av de jobbiga eller obehagliga känslor och upplevelser som drabbar både dottern, han själv och resten av familj och vänner. Mycket läsvärd!

Inga kommentarer: