fredag 1 april 2011

Svikarens spel av B. R. Collins


Ibland dras man till varandra av konstiga anledningar, trots att man är rätt olika. Så är det för den mobbade Michael och den djärve Francis. De har fantasivärlden Evgard gemensamt. En värld som plötsligt spelar allt större roll även för den verkliga världen de befinner sig i. De båda världarna speglar sig i varandra. När något händer i den ena världen får det konsekvens för den andra. När det kommer fram att Evgard kan ha avslöjats för andra, blir hämnd ett starkt vapen som får ödesdigra konsekvenser för dem båda.

Feber av Maggie Stiefvater

Äntligen har uppföljaren till Frost kommit! Grace borde vara glad över att Sam klarat sig från att bli varg. Tidigare drogs hon till vargarna. men nu rasar en feber, ett begär i henne. Nu är det hon som söker sig till vargarna och vill bli en del av dem. Vargen inom henne hotar att ta över. Samtidigt kämpar Cole med att förtränga sitt förflutna och vara i vargens skepnad. Men får han fatt i sitt förflutna så har de en avgörande betydelse både för berättelsens utveckling och för vargarnas utveckling. Läs en sensuell serie böcker i sann Twilight-anda!

torsdag 31 mars 2011

Never let me go av Kazuo Ishiguro


Är det någon som har lust att gå på bio? Se då denna bok, som just har blivit film. (Ta chansen och svara på månadens tävling och vinn två biobiljetter) Den här berättelsen kan knappast lämna någon oberörd. Om några ungdomar som hamnar på en låt oss säga mycket speciell internatskola på den engelska landsbygden. Inte förrän långt senare förstår de kanske den fulla vidden av det som pågick under deras skoltid. Den här berättelsen väcker en massa tankar om moral, etik, människan som varelse med både kropp och själ.

Läs boken- INNAN du går och ser filmen!

Försöksdjuret av Marianne Strand

Adina ska möta sin mamma på flygplatsen. Men i stället för hennes mamma står en vilt främmande människa framför henne och säger att mamman kommer inte. Det otroliga sker, helt oväntat, Adina blir kidnappad. Genom kidnapparna går det upp för Adina allt mer vad hennes mamma arbetar med. Något som hon inte har tänkt på förut. Hennes mamma arbetar med djurförsök. Nu riskerar Adina plötsligt själv att bli ett försöksdjur i klorna på kidnappare. Lätt och luftigt skriven och grymt spännande.

Ormfågel av Mats Wahl

Ellen hamnar i en skola där stämningen är dålig, trist och stökig. Sedan länge har lärare och personal på skolan blundat för problemen och rektorn tar inte tag i problemen. Hemma har inte Ellen det lätt heller, eftersom hennes mamma dricker alldeles för mycket. Något som Ellen till varje pris vill dölja. Men tillslut blir situationen i skolan allt mer ohållbar. Det handlar om en flickas liv, hemma och i skolan, och om det som kan hända när det går för långt. Katastrof. En berättelse om det som inte får ske.

onsdag 30 mars 2011

Lägret av Oscar K

En otäck berättelse med mycket djup. Bilderna förstärker den obehagliga känslan. Här är fullt med barn, instängda. De räknar dagar på en vägg. Fler och fler försvinner. Ingen vet var. Musik hörs. Barnen har namn men blir nummer. De är fast i Lägret. Inget mindre än koncentrationslägret. En möjlig gnutta hopp där någonstans. Ett ljus. En väg ut.

måndag 28 mars 2011

Trollkarlens elefant av Kate DiCamillo


DiCamillos böcker är helt underbara. I bästa fantasy-sagostilen. Här kan verkligen ALLT hända. Mycket sorgliga undertoner, men tänk på alla de möjligheter som finns i det sorgliga. LÄS! NU! I trollkarlens elefant, trollar en trollkarl fram en elefant, till stadens invånares förtjusning. Elefanten själv är inte lika överförtjust, utan mest sorgsen. Men allt som sker har betydelse och en pojke söker sitt ursprung. DiCamillo själv säger att hon har velat skriva en berättelse om kärlek, och visst gör hon det, för...vem kan låta bli att älska en pojke, som är både tapper och trofast?


Yoko Tanakas illustrationer förstärker känslan av vemod. Jag tycker mycket om dem. MEN är det egentligen bra med illustrationerna i boken? Eller är det bättre om man själv skulle fått chansen att skapa sina egna bilder? Vad tycker du?

Halvvägs hämnd av Mats-Arne Larsson


Den här boken verkar verkligen lovande. Så jag har bestämt mig för att låna den redan innan jag har lagt in den i katalogen! Amandas föräldrar blir ihjälkörda och hon bestämmer sig för att hämnas. Medhjälpare blir hennes kusin. Samtidigt drivs Jon av ångest över att ha kört ihjäl två personer. När de hamnar på ett vandrarhem mitt ute i ingenting korsas deras vägar och det blir en våldsam uppgörelse. Finns det utrymme för förlåtelse? Det återstår att se efter att ha läst den.