fredag 3 juni 2011

Hej och tack för ingenting av Måns Gahrton

Elsa står på kanten av en ravin, snart ska hon hoppa. Då är det äntligen slut på allting. Men hon hinner inte hoppa, istället blir hon störd av en liten kille med namnet Sigge. Han undrar helt enkelt vad hon gör, och Elsa känner att hon inte kan hoppa med en liten unge som stirrar på henne. Så hon går därifrån och börjar prata med Sigge. Elsa inser att hon kanske ändå ska fortsätta det här livet men då måste hon snabbt till Stockholm för att hindra mamma från att läsa brevet som Elsa skickat, brevet där det står att Elsa inte lever längre. Utan pengar ger sig Elsa ut på en resa till Stockholm, och med sig har hon Sigge som vägrar att lämna den ledsna flickan ensam. Han är säker på att hon inte klarar sig själv. En berättelse om udda vänskap, svarta tankar och viljan att trots allt leva.

tisdag 31 maj 2011

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

En helt fantastisk bok, som var väldigt svår att lägga i från sig. En kille dör på en av skolans toaletter, sex tjejer förs till den nedlagda folkparken. De känner alla till varandra, men de är verkligen inte vänner. Men den här natten tvingas de att träffas, och de får veta att de är De Utvalda. De bär alla på magiska krafter de inte vetat om tidigare, och med hjälp av dem måste de besegra ondskan. Men ingen av tjejerna klarar det ensam, utan de måste hjälpa varandra.

Sex olika tjejer som nu tvingas samarbeta för att vinna över ondskan och för att själva överleva, kommer de att klara det?