torsdag 17 februari 2011

Skärseld av Simon Stranger


Samuel har flytt fattigdomen i Ghana och tillsammans med några andra flyktingar försöker han ta sig till Gran Canaria. När båten väl närmar sig land ser Samuel en lång blond tjej vid stranden. Det är Emilie. Hon hjälper flyktingarna i land, och ser till att de får mat. Hon vill hjälpa dem mer, men vet inte hur. Och hon vill väldigt gärna lära känna Samuel bättre, de två dras till varandra. Men tiden är knapp. Samuel kommer kanske att visas ur landet, och Emilie är på semester och måste snart åka hem till Norge igen.

onsdag 16 februari 2011

Kurt i Kurtby av Erlend Loe


Jag tycker mycket om Loes böcker, som är en slags allålders böcker. Denna är inget undantag. Här placerar han in Kurt i en slags "Knutby-miljö". Kurt och familjen ska egentligen till Muumindaalen, men kommer istället till KURTBY och Kirsti brud ( för den som minns Knutbydramat är det snabbt gjort att koppla till Kristi brud)
Intressant att veta hur boken läses av någon som inte känner till historien som boken har så tydliga kopplingar till?
Hur som helst blir Kurt pastor, enbart på grund av sitt långa skägg (!) Där ser man, bra merit, kanske något att satsa på för den som kan.
Läs boken! Det är görspännande att följa en berättelse som bygger på en så dramatisk händelse som Knutby, med Loes speciella humoristiska anslag.

tisdag 15 februari 2011

Inbrottet av Pat Thomson


Hacker och hans gäng ska göra inbrott i ett förråd, men de har ett problem: de vet inte hur de ska få upp låset. Därför bestämmer Hacker att Jack måste hjälpa dem. Jack, vars pappa är låssmed, kan förmodligen få upp låset utan problem. Jack vill absolut inte hjälpa killarna, men han är för rädd för att våga säga nej. Han måste fundera ut en plan för att slippa vara med vid inbrottet...
Både lättläst och spännande!

måndag 14 februari 2011


De tusenden
av Petter Lidbeck
Illustratör: Max Elmberg Sjöholm
Det första året kom läkare från fastlandet och tog prover på oss. Som om vi bar på en hemlighet de vill åt. De hade skyddskläder och andningstuber, tjocka handskar och säkerhetsutrustning. Det var innan de visste att överlevare smittar värst av allla. Några dagar senare kom de tillbaka.
Utan skuddskläder men med svarta blåsor. Idag är de rök och aska.
Det här är en berättelse där bild och text är lika viktiga för handlingen. Huvudpersonen, berättarjaget och hans bästa vän är en av överlevarna från en pestsjukdom men de är smittbärare för alltid. De bor på en ö och jobbar hela dagarna med att frakta sjuka och döda från fastlandet. När de sjuka har dött bränner de kropparna i stora ugnar.
På ön finns också Gecko som är makthungrig och trött på att slava. Han vill ta sig till fastlandet och sprida smittan med flit för att påskynda processen. En dag kliver en ung kvinna, Kaptenens dotter ombord på färjan till ön, svag av sjukdom. Ett triangeldrama börjar och allt ställs så småningom på sin spets...
En svart, fruktansvärt hemsk undergångsberättelse som är jätte-spännande! Personerna i historien har en så stark livsvilja mitt i allt det hemska vilket gör att man tycker så himla mycket om dem!

Flickan som var vacker i onödan
av Janne Lundström
Berättelsen utspelar sig på savannen i västra Afrika i mitten på 1600-talet. Den skildrar på ett starkt sätt hur olika det kan vara beroende på vilken familj och vilket samhälle man föds in i.
Asombasine (vilket betyder "vacker i onödan") är en flicka som bor i Leopardklanens by. Hon är den mest föraktade av alla, har inget värde. Morfar är den som betämmer över Asombasine och hennes mamma. Han behandlar familjen hårt och orättvist. Varje dag är en kamp för överlevnad. Hon tvingas utföra tungt arbete, blir slagen och hotad till livet.
Men en natt kommer en leopardhona till Asombasine och visar henne tiden innan hon blev född.
Hon får berättelser som gör männen i byn rasande och de försöker till varje pris få henne att erkänna att hon ljuger.
Det kommer också en kringvandrande sagoberättare till byn. Han som har sett så mycket av världen kan ge henne historier om andra sätt att leva. Det stärker Asombasine och hjälper henne att så småningom bryta sig loss.
Den här historien är så stark och gripande, den gick inte att lägga ifrån sig. Asombasine visar med sitt kvinnouppror att det går att göra sig fri och hitta vägar till nytt liv!