torsdag 20 september 2012

Du är ett moln av Mårten Melin

Poesi behöver inte vara svår och tung, det bevisar Mårten Melin med den här boken.
Det är kärleksdikter som blir till en historia, skrivna på ett enkelt och vardagligt sätt, men de går rakt in i ens hjärta. Framförallt tror jag att du som läser den kommer att bli sugen att prova på att skriva egna dikter. Jag vet att jag blev det. Här kommer några av de jag tyckte lite mer om:

DU ÄR EKSEM

När du går förbi
kliar det i kroppen,
inuti kroppen,
där man inte kan klia tillbaka.

Jag svettas och skakar,
blir alldeles torr i halsen,
säkert allergisk

mot att vara kär.

PLATS

Jag förstår inte
hur så mycket kärlek
kan få plats i mig
när jag känner mig
så liten.

Teckningarna som är enkla och undebara följer molntemat. De är illustrerade av Helena Bergendahl.

onsdag 19 september 2012

Ingen du känner av Christina Wahldén

I en förort till Stockholm bor kompisarna Fatma och Aida. De har just gått ut nian och till hösten ska de börja gymnasiet inne i stan. Aida vill bli arkeolog och Fatma drömmer om att bli yogalärare. Visserligen ogillar hennes föräldrar idén men hon hoppas att de ska komma på bättre tankar. Nu är det sommarlov och det ska Fatmas familj tillbringa i Turkiet. Aida ska inte åka någonstans. Hon har gjort långa listor på vad hon ska göra för att få tiden att gå, läsa hundrafyrtiosju böcker, till exempel. Tjugotre av dem handlar om arkeologi... - Lova nu att du inte blir bortgift, säger Aida till Fatma. Tjejerna har sett sånt hända. Flera gånger. Tjejkompisar till dem har blivit bortgifta när de rest till sina hemländer efter att ha slutat skolan. Men något sånt skulle Fatmas föräldrar aldrig göra mot henne. Det är Fatma övertygad om. Ändå händer det hon trodde var otänkbart. Hennes föräldrar bestämmer att hon ska gifta sig med en helt okänd man i Turkiet. Panikslagen messar hon hem till Aida i Sverige. Den här boken är svår att släppa för man blir så tagen av historien. På vissa ställen är den också andlöst spännande. Läs den!

tisdag 18 september 2012

Den vita katten av Holly Black

Författaren till Spiderwick böckerna har nu kommit ut med en ny fantasy-serie, Berörarna. Jag har precis läst den första boken, Den vita katten, och kommar att kasta mig över tvåan.
Boken börjar med att Cassel vaknar mitt i natten i bara shortsen på taket till sin skola. Han vet inte hur han har hamnat där och inser att han inte kan ta sig ner själv. Cassel ser ingen annan utväg än att ropa på hjälp. Han blir avstängd från skolan då de inte kan ta ansvaret för hans säkerhet om han går i sömnen, Cassel blir besviken för allt han vill är att vara normal.
Han kommer från en släkt som i århundrade har kunnat manipulera känslor, minnen, lycka och död - de är berörare. Själv har han inga sådana förmågor men han har en annan hemlighet, han har dödat! När han var fjorton år dödade han sin bästa kompis, Lila. Han älskade henne men dödade henne iallafall.
Nu när han kommer hem börjar drömmarna, och han fortsätter att gå i sömnen. Vad är verklighet och vad är det egentligen han börjar minnas om Lila?
En spännade bok som det kan ta ett litet tag innan man kommer in i, men sedan är den verkligen värd det.

måndag 17 september 2012

Gåtan Felicia Hill av Elsie Petrén

För några år sedan hade vi en deckarklubb här på bibblan. Vi läste deckare, löste deckargåtor och fick även besök av deckarförfattaren Elsie Petrén. Vi tyckte alla att det var jättekul. Elsie berättade om sina Zäta-böcker och efter hennes besök var det extra många som ville låna Zäta-deckarna. Nu har Elsie kommit med en ny bok och den här gången skriver hon för tonåringar. Gåtan Felicia Hill utspelar sig i storstadsmiljö och handlar om Adrian som går i åttan. En dag börjat en ny tjej i klassen och Adrian blir helt fascinerad redan första gången han ser henne. Hon har stort rött hår, gröna ögon och ett ovanligt namn, Felicia Hill. Adrian spelar gitarr och han blir glatt överraskad när Felicia vill att han ska lära henne spela. Men det är något mystiskt med Felicia. Adrian förstår tidigt att det är något som inte stämmer. En dag försvinner Felicia spårlöst. Hon kommer inte längre till skolan och i lägenheten där hon bor är det mörkt och tyst. Adrian försöker ta reda på vad som hänt och dras in i en härva av kriminalitet. Det här är en spännande historia som delvis utspelar sig i underjordiska tunnlar.