fredag 6 maj 2011

Vinnare i apriltävling

Sanne skriver om den sämsta bok hon har läst (eftersom den var så dålig har hon inte ens läst ut den)

Herr och fru Slusk av Roald Dahl.
Boken ska föreställa rolig men Sanne tycker att den bara är konstig och att de är elaka mot barn. Inget är i alla fall roligt skrivet.

Håller du med Sanne? Eller du kanske rent av tycker boken är rolig?

onsdag 4 maj 2011

Om jag stannar av Gayle Forman



Ibland förändras hela livet på en sekund. Mia ligger svårt skadad i diket och hör hur bilradion fortsätter att spela trots att bilen blivit totaldemolerad. Hon minns inget från olyckan, vet bara att hon färdades på hala vintervägar tillsammans med sin familj. I ilfart förs Mia till sjukhus där läkarna kämpar för att rädda hennes liv. Under de följande 24 timmarna får vi ta del av Mias tankar och undan för undan lär vi känna henne allt bättre. Vi förstår också att hon är den enda i familjen som överlevt olyckan, både hennes föräldrar och lillebror är döda. Skall hon orka kämpa för att leva vidare eller...släppa taget? Trots att den här boken är sorglig är den inte tung att läsa. En stark berättelse.

måndag 2 maj 2011

Döttrarnas rike av Yang Erche Namu & Christine Mathieu

Om du tycker om att läsa om olika människoöden, då är den här boken för dig.
Tillsammans med antropologen Christine Mathie berättar Namu om sin uppväxt bland Moso-folkets matriarkat samhälle vid Himalayas fot. Där växer alla barn upp hos sina mammor och det finns inga ord för pappa eller äktenskap. Ingen gifter sig utan de är med den de tycker om. Männer går på besök hos kvinnorna men bor hemma hos sina mammor hela sitt liv. Det finns oftast en mormor i huset som då är överhuvud i familjen. Allt kvinnligt hyllas och firas som t.ex när Namu blev kvinna. Alla i byn sjunger, det finns sånger för nästan allt. För Namu betyder sången mycket och när en kinesisk tjänsteman kommer för att leta sångerskor till en sångtävling då vill hon följa med honom . Hon ser storstaden för första gången i sitt liv, det blir ett uppvaknande för henne. När hon måste hem igen har hon svårt att anpassa sig. Namu bryter traditionerna och ger sig av från sin by. Hon antas vid Shanghais musikkonservatorium när hon är sexton år. Senare blir hon en firad sångerska i Kina.
En väldigt bra bok, jag blev fängslad direkt