fredag 24 februari 2012

En sån där vidrig bok där mamman dör av Sonya Sones


När boken börjar har Rubys mamma redan dött och Ruby sitter på ett plan på väg från Boston till Los Angeles. I fortsättningen ska hon tvingas bo femhundra mil från sin underbara pojkvän Ray och alla sina kompisar. Ruby är på väg till sin pappa som hon aldrig träffat eftersom han skilde sig från hennes mamma redan innan Ruby var född. Pappan är en berömd skådespelare som bor i ett stort, flott hus och är granne med Cameron Diaz. Alla verkar älska honom. Alla utom Ruby.
Det här är en bok som är svår att släppa när man väl börjat läsa den. Den går rakt in i hjärtat.

torsdag 23 februari 2012

Svindelmannen och jag av Håkan Jaensson

Linn bor med mamma i södertornet vid Medborgarplatsen i Stockholm. Hennes föräldrar är skilda och pappa har flyttat till Korpolombolo med sin nya tjej och deras gemensamma barn, Linns halvbror.
Linns mamma mår inte alls bra och Linn är orolig och önskar att mamma träffade en man att vara kär i. Linns kompis Buller kommer på en smart idé. De sätter in en kontaktannons på nätet i Linns mammas namn. Det är så Fredrik kommer in i deras liv. Mamma blir inte alls glad när hon kommer hem en dag och det står en främmande man i vardagsrummet tillsammans med hennes dotter. Men självklart spirar kärleken efter ett tag. Linn är ändå inte glad, är Fredrik den han utger sig för att vara? Det är något skumt med honom. Hon kan inte släppa tanken på att hon dragit in sin mamma i ett kärlekssvindleri.
Jag tycker att boken är både lättläst och rolig men ändå tänkvärd och lite sorgsen.

Andas samma rytm som du av Annelis Johansson

Sam har älskat Eva sedan han var fem år och såg henne vid gungorna för första gången. Nu har de precis gått ut första året på gymnasiet och plötsligt är Eva bara borta. Hon är försvunnen, men det är ingen annan som märker något. Evas pappa har lagt fram pengar till pizza åt Eva under någon vecka men minns egentligen inte när de sågs senast. Sam är orolig men har ingen att dela sin oro med.  Sam har märkt att Eva varit ledsen men han vet inte vad som hänt. Det går rykten om Eva, att hon ska ha varit med en kille på fyllan, men det kan väl inte stämma. Även om de inte är tillsammans så hör de två ihop på något sätt. Sam får en känsla av att Eva håller sig undan – men var är hon?
Boken hoppar mellan nutid och tillbakablickar på Sam och Evas barndom och hur de möttes. Det är gjort på ett bra sätt så jag enkelt kunde hänga med i historien.
Jag tyckte om den här boken som egentligen handlar om hur svårt det kan vara att vara en tonåring och ha föräldrar som inte alltid ser en. Sedan handlar den om kärlek också såklart.

onsdag 22 februari 2012

Idag startar bokrean!



På den tiden när jag bodde i en stad med bokhandel hängde jag på låset redan klockan sju första bokreadagen. Det var en alldeles speciell känsla att trängas mellan bokhyllorna tidigt på morgonen. Sida vid sida med andra bokmalar genomsökte jag systematiskt hyllorna på jakt efter mina reafavvosar. Idag är det nätbokhandlarna som gäller. Kollade in reautbudet igår och hittade flera fynd. Två riktigt bra böcker som finns med på rean är Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren och Ett nytt liv på köpet av Emma Granholm. Dessutom kan man köpa samtliga delar i trilogin om Hungerspelen i en samlingsvolym. Härligt! Har du slut på pengar? Böckerna finns att låna på bibblan!