onsdag 18 augusti 2010

Tusen kulor av Peter Pohl

Boken handlar om tre tonåringar och deras problematiska liv. Åsa studerar så flitigt på gymnasiet att hon inte har en enda vän, Markus umgås med sina vänner även fast han inte känner att han har något gemensamt med dem utan helst av allt vill vara med Åsa och så Allan som det skrivs om i tidningarna eftersom han vid 17 års ålder har ett straffregister som är längre än den här romanen. När de var yngre var de bästa kompisar men med tiden gled de ifrån varandra. Nu träffas de igen och de undrar varför det gick som det gick. Hade de kunnat förutspå att den busiga Allan så småningom skulle slå in på brottets bana eller att Åsa skulle lyckas så bra med sina studier och bli en mönsterelev? En sak är i alla fall säker; ingen av dem är särskilt lycklig.
Människors öde står i centrum i boken och författaren filosoferar om huruvida vi kan styra över vårt eget liv eller om det från vår födsel går att förutsäga hur vårt liv kommer att gestalta sig. Boken handlar om vänskap och tonårstidens alla problem och om de val vi gör då och hur de påverkar resten av våra liv.
Boken är lite svårläst men mycket intressant och läsvärd.

Ingen återvändo av Douglas Foley

Boken börjar med att huvudpersonen Nick förhörs av polisen om vad som egentligen hände när han och sex andra ungdomar utan lov gav sig iväg på kanothajk. Det som började som ett roligt äventyr slutade i tragedi och förändrade deras liv för alla framtid. Polisen frågar om knarket, om den påstådda våldtäkten och varför de gav sig iväg utan lov. Nick börjar långsamt berätta om vad som hände under de där dagarna när de paddlade kanot på kinesiska sjön och han försöker själv förstå hur allt kunde gå så fel.
Ingen återvändo är en intressant men mycket tragisk bok. Den är välskriven och mycket spännande . Den tar upp svåra ämnen, såsom våldtäkt, grupptryck och droger och det är en bok som man inte glömmer i första taget.

Huset vid vägens slut av Magnus Nordin

Huset vid vägens slut är en mycket spännande och skräckinjagande bok som det är svårt att sluta läsa när man väl har börjat.
I slutet av Lugnetvägen ligger ett mytomspunnet och förfallet hus som stått öde i många år. Berättelserna om huset är många och oftast skräckinjagande men vad som verkligen hänt i huset är det ingen som riktigt vet. En dag bestämmer sig fyra pojkar för att ta en närmare titt på huset som alla verkar vara så rädda för. Joel, Larsa, Pierre och Dagge går till huset i skydd av dagsljuset. Solen skiner och när de klättrar in genom vindsfönstret på den rangliga stegen de hittat i gräset har de ingen aning om vad som väntar på dem där inne ...
Skräck när det är som bäst! Läs och låt dig skrämmas!

Ormbiten av Robert Swindells

Boken handlar om Alex som precis gått ut gymnasiet och nu är arbetslös. Han trakasseras av gängledaren Mark som bor i samma bostadsområde och livet är inte särskilt roligt för Alex. En dag råkar Alex blir vittne till att Mark stjäl en jacka i ett köpcenter och både Mark och Alex blir tagna av vakterna som säger till Alex att han ska bli kallad som vittne vid rättegången. Mark hotar att döda Alex och Alex känner sig fångad: han måste vittna eftersom han redan erkänt att han såg stölden för vakten, men om han vittnar, vad kommer Mark göra då? Döda honom? Snart väntar Mark och hans gäng utanför hans hus, dag som natt, och till slut måste Alex lämna huset …
Lättläst bok på 75 sidor. Boken är mycket spännande, riktigt ruskig, och verklighetstrogen.

Hemligheter av Eva Swedenmark

Boken handlar om 13-åriga Johanna och hennes familj. Med undantag för att hennes nya lärare är en idiot som går runt i cykelbyxor i skolan så är livet rätt så bra. Hon har en mamma och en pappa som hon tycker mycket om och två småsyskon som inte är allt för bråkiga. När hennes pappa ska åka till New York på affärsresa händer dock något oväntat som vänder upp och ner på hela hennes värld. I smyg åker Johanna ut till flygplatsen för att vinka av sin pappa, men hon berättar inte det för honom för hon vill överraska honom på flygplatsen. Precis när Johanna ska hoppa fram och överraska sin pappa vid incheckningen så ser hon honom kyssa en annan kvinna. Johanna har precis upptäckt att hennes pappa har en älskarinna! Hon grips av panik och fortsätter gömma sig bakom den stora pelaren utan att avslöja sig för sin pappa. Vad ska hon nu göra, tänker hon desperat. Ska hon berätta för sin mamma? Vad händer då? Kommer de skilja sig? Johanna förstår att ingenting kommer bli sig likt, oavsett vilket beslut hon tar.
Lättläst, tunn bok med korta kapitel. En bra bok som är både spännande och intressant.

Tärningsspelaren av Luke Rhinehart

Kan man bli så sjuk att man lägger hela sitt liv till slumpen??? Det här är en kultbok som inte får missas! (om man vill vara det minsta allmänbildad) Den kom ut först i början av 70-talet! Luke, en minst sagt uttråkad psykdoktor...låter tärningen bestämma över sitt liv. Det börjar på en fest och han får för sig att låta tärningens sex sidor, stå för sex olika alternativ till hur han ska handla. Det slutar med att han våldtar sin grannfru (!) Men vadå? Kan man lämna över sin moral och eget ansvar åt en tärning? Händelseförloppet i boken blir både mildare och värre...men värst är när han blandar in sina barn. Föräldrar gör mycket dumt mot sina barn och leder in dem i än det ena och det andra men detta...

Skriv om och om igen av Kuick och Karlsson

144 sidor fullmatade av tips och idéer att använda för sitt skrivande. Roligt att det inte är en "läsa pärm till pärm bok", utan man kan kasta sig in var man vill. Välja och vraka! Slå up en sida och låta slumpen avgöra vad man ska göra/skriva om idag....ungefär som Tärningsspelaren....kasta en tärning bara å se vad man ska skriva om...det ger otroligt skrivflyt och klåda! Finns en massa snygga bilder och TECKNINGAR också som gör en glad! Som hundarna på sid 120 och 121. Bilden på s. 88 ger oxå många berättelser.... Jag undrar var hon är på väg, tjejen på sidan 29....ser ut att gå in i en av Edvard Munchs bilder...eller så bara iväg på en av landsvägarna hos mormor!

Ibland måste man ta till en bok som denna för att väcka sig och ruska om sig lite...Lätt, lätt att stelna...och klistras fast av sin idétorka....Bra med en bok som kan sparka en i ändan..inte varje dag man hittar en sån. Läs, läs....men främst SKRIV och gör själv! Punken lever!

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. av Gunnar Ardelius

Direkt på första sidan åker man in i Morris och Bettys kärlekshistoria, två unga människor som blir totalt förälskade i varandra. Kärlekens himlastormande känslor och Rädslan för beroende, instängdhet beskrivs poetiskt i korta filmiska texter.

”Till en början finns alltid valet att vara ensam. Sedan blir det inte ett val längre. När slutade det vara ett val? Vad är det i mig som har slutat välja dig, som istället har flyttat in i dig så att jag måste vara med dig för att kunna vara med mig själv?”

Boken är lättläst och kan läsas och njutas av många, det är lätt att känna igen sig om man har upplevt eller kanske just upplever förälskelsens hela känslospektra.

Som om ingenting av Katarina Bredow

Har du någon gång förälskat dig i en mycket äldre människa?
Avspisade du då dina egna sprudlande tankar, eller tänkte du att åldern
inte bevisar en människas verkliga inre?
vilket som, så känner du kanske igen dig i denna bomb av nervpirrande
och kärleksfulla känslor.
Om den nittonåriga Elin som inleder ett passionerat och livsfarligt
förhållande med sin bästa väns pappa. För ju längre in i boken du
kommer desto svårare blir det att klura ut hur hon ska kunna lösa
upp de hårt åtdragna knutarna.
Känner du igen dig, läs den. Känner du inte igen dig... Läs den!

Inskickat av Ida Wenngren
Norberg