torsdag 1 juli 2010

Kårnulf was here av Josefine Adolfsson

Våga inte prova!
Här är den nästan sanna berättelsen om Moa i hennes klotter och dagboksanteckningar. Moa insåg vid ca tolv års ålder att hennes föräldrar inte klarade av att skydda henne. Hennes kompis Anna har upplevt ungefär samma mörka saker och de börjar experimentera med olika droger för att fylla det stora svarta hålet som växer sig starkare i dem. De gräver sig djupare och djupare ner och jag känner att det måste finnas hjälp att få! Många människor väljer den här banan för att ingen vuxen lyssnar eller ser, men det finns alltid hjälp!
Jag tyckte att det var en ganska tung bok att läsa – men väldigt viktig, den utstrålar också lust, kärlek och nyfikenhet. Du kommer att minnas den! Läs!

måndag 28 juni 2010

Jag finns av Maja-Maria Henriksson


Detta är en av de mest gripande och omskakande böcker som jag någonsin läst. Boken handlar om 15-åriga Johanna som är svårt mobbad i skolan och genom boken får vi följa hennes vardag och även hennes tankar om det som händer. Som om inte klasskamraten Vedins elaka ord och hårda förnedrande slag var nog, så är Johannas mamma elak mot sin egen dotter och förnedrar henne inför andra. De vuxna på skolan ser inget, de vill inte se, och Johanna känner sig till slut inte ens som en människa. Ingen verkar vilja se hur dåligt hon mår och hur illa hennes klasskamrat Vedin behandlar henne.
Boken bygger på författarens egen uppväxt och det är otroligt att någon kan överleva något så hemskt! Jag rekommenderar varmt denna bok till både unga och vuxna!
Lättläst bok på ca 170 sidor som jag snabbt läste ut för den var så fantastiskt bra!

Som jag vill vara av Katarina von Bredow


Som jag vill vara är en intressant och faktiskt rätt så spännande ungdomsroman. Även fast det inte är en deckare så blir den spännande eftersom man som läsare hela tiden undrar vad som kommer hända härnäst.
Boken handlar om 15-åriga Jessica som blir gravid och bestämmer sig för att behålla sitt barn. Alla i hennes omgivning, alla utom Jessica själv, tar för givet att hon ska göra abort eftersom hon är så ung. Men hennes mammas desperata samtal och förtäckta hot, kompisarnas förskräckta kommentarer och den unga pappans protester biter inte på Jessica. Hon har bestämt sig. Hon tänker behålla barnet. Så börjar hennes liv sakta förändras i takt med att magen växer och inget blir som hon hade tänkt sig …
Boken blir aldrig tråkig, det händer hela tiden saker och även om det inte direkt är en tunn bok så går den snabbt att läsa eftersom handlingen är så intressant. Katarina von Bredow har skrivit många bra böcker för ungdomar och den här boken är inget undantag!

Sent ute av Mats Berggren och Bawer Coskun


Boken Sent ute är skriven av författaren Mats Berggren och den unge killen Bawer Coskun och bygger på verkliga händelser som Bawer själv varit med om. Bawer kommer från förorten Bredäng och där utspelar sig också romanen.
Bokens huvudperson heter Baran och går på högstadiet. Det bästa han vet är att slåss och han spenderar nästan mer tid på rektorns kontor än i klassrummet. Vi får följa med Baran i skolan och på fritiden och jag kan lova att det aldrig blir tråkigt. Det händer saker hela tiden, oftast saker som i slutändan får negativa konsekvenser för Baran och hans kamrater. En mycket spännande bok som jag sträckläste och jag kan varmt rekommendera den.
Det är en lättläst, tunn bok som man snabbt kommer in i och det är lätt att gilla huvudpersonen Baran. Läs den!