måndag 14 februari 2011


De tusenden
av Petter Lidbeck
Illustratör: Max Elmberg Sjöholm
Det första året kom läkare från fastlandet och tog prover på oss. Som om vi bar på en hemlighet de vill åt. De hade skyddskläder och andningstuber, tjocka handskar och säkerhetsutrustning. Det var innan de visste att överlevare smittar värst av allla. Några dagar senare kom de tillbaka.
Utan skuddskläder men med svarta blåsor. Idag är de rök och aska.
Det här är en berättelse där bild och text är lika viktiga för handlingen. Huvudpersonen, berättarjaget och hans bästa vän är en av överlevarna från en pestsjukdom men de är smittbärare för alltid. De bor på en ö och jobbar hela dagarna med att frakta sjuka och döda från fastlandet. När de sjuka har dött bränner de kropparna i stora ugnar.
På ön finns också Gecko som är makthungrig och trött på att slava. Han vill ta sig till fastlandet och sprida smittan med flit för att påskynda processen. En dag kliver en ung kvinna, Kaptenens dotter ombord på färjan till ön, svag av sjukdom. Ett triangeldrama börjar och allt ställs så småningom på sin spets...
En svart, fruktansvärt hemsk undergångsberättelse som är jätte-spännande! Personerna i historien har en så stark livsvilja mitt i allt det hemska vilket gör att man tycker så himla mycket om dem!

Inga kommentarer: